Miért vagyunk a 24. órában?

A kutatások szerint amennyiben a CO2 tartalom eléri a földünkön a 450 ppm szintet akkor nagy valósínűséggel a klímaváltozás nem lesz megfordítható. Ez azt jelenti, hogy a globális hőmérséklet emelkedés 2 oC-t eléri és ez fölé fog lépni. Ez jelenleg világszinten 1,1 oC, hazai szinten pedig 1,2 oC az ipari forradalom előtti szinthez képest. 2 oC felett a folyamatok még gyorsabbak lesznek. Hogy ez a gyorsulás mit jelenthet, ahhoz megadunk pár adatot a közelmúltból.

2021 októberben 414 ppm az átlagos napi CO2 tartalom a levegőben. A honfoglalás idején ez 280 ppm, 1950 ben 310 ppm, 2000-ben pedig 368 ppm volt. Tehát a növekedés nem állt meg. Fel kell fognunk azt, hogy az elmúlt 21 évben másfélszer annyit nőtt a CO2 tartalom, mit a honfoglalás és 1950 között.

950 év alatt 30 ppm volt a növekedés,
az elmúlt 21 év alatt pedig 46 ppm,
a kritikus 450 ppm eléréshez pedig már csak 36 ppm szükséges!

A szomorú az, hogy a CO2 szint már több klímaváltozással összefüggő globális egyezség után is emelkedik. Ennek keretében az összes ország, mind a 197, a kibocsátás csökkentésén dolgozott a saját maga által elfogadott kötelezettségek mellett. A számok pedig azt mutatják, hogy az eredmény elmaradt. Ami az elmúlt években viszont látszik és valós, hogy a helyzetet most már egyre többen komolyan veszik és a beszéd mellett konkrét lépesek is történnek.

A klímaváltozás ellen közösen tehetünk. Magánemberként mondhatjuk azt, hogy ezért a nagy cégek a felelősek, vagy 1 emberként én kis pont vagyok a 8 Mrd-ból és mit tehetek azért, hogy ez változzon. A vállalatok mondhatják, azt hogy a másik vállalatnak nagyobb a szennyezése és nem fogok befektetni környezetbarát technológiába mert az költséggel jár. Az országok mutogathatnak egymásra, hogy a piacvezető nagy országok mennyivel jobban szennyezik a levegőt és bocsátanak ki több üvegházhatású gázt, mint a saját országunk. Az egymásra mutogatás lehetősége egyszer véget ér és nem marad más csak az egyén. És ez most következett el 2020-21 környékén. Fontos azt is tudatosítanunk magunkban, hogy hiába nem szennyezi az én országom a levegőt úgy mint a másik, ha a másik országban gyártott autóval járok. Így én is része vagyok a termelési láncnak, aki vásárlásával támogatta a gyártást. Tehát ne mutogassunk egymásra.

Mindenkinek megvan a maga felelőssége. A lakosságnak a saját háztartásában, a vállalatnak a saját termelésében és a dolgozói felé és az országoknak a saját polgáraik felé. Ha mindenki magába néz, akkor pontosan tudja, hogy mi az a magatartás, amitől tisztább lesz a levegő és kisebb lesz a szennyezés.

Ki mit tehet a klímaváltozás lassítása vagy megállítása érdekében?

Mit jelent a zöldgazdaság, hogy kapcsolódik a klímaváltozáshoz?

A gyermekektől a felnőttekig mindenkit érint! Egy összefoglaló név egy olyan termelési és gyártási módszerről, melynek keretében egyik lépésben sem történik környezet szennyező tevékenység. A fejlesztéstől kezdve a gyártáson és szállításon át a termék hulladékká válásán túl is megvalósul ez a szemlélet. Tehát egyik lépésben sem szennyezünk a környezetet. A termék élete végén, már hulladék állapotában, mint értékes és új alapanyag jelentkezik. Ezeket a feltételeket már a fejlesztés során figyelembe kell venni.

A Zöldgazdaság szemlélete a vállalkozás tulajdonosától és vezetőitől kell, hogy induljon
és így a munkavállalókon át fog a gyakorlatban is megvalósulni.

A dolgozók a szemléletet haza viszik a családjukba, melyet otthon képviselnek, így a gyerekeken át a jövő nemzedéke már ennek tudatában fog fejlődni.

Tehát a jövő nemzedéke
a mai vezetők klímatudatos döntése után tud igazán környezettudatos lenni.

Az oktatás feladata, hogy ezt a szemléletet az iskola keretén belül egy másik irányból a gyerekeinkbe építse. Így a szülökön és az iskolán át megtörténik az új nemzedék tudatossá válása, mely lehetőséget ad arra, hogy unokáink is használhassák és ne kihasználják a Földet úgy mint elődeik.

A jelen felnőtteinek kettős feladata van:

  1. Egyrészt minden erejükkel meg kell állítaniuk a felmelegedés további folyamatát. A káros kibocsátásokat a gazdasági és hatalmi szempontok figyelembe vétele nélkül meg kell szüntetni.
  2. A gyerekeink oktatásában a legmélyebb szinten meg kell valósítani a zöldgazdaság szemléletét. Ez kiterjesztve magán életünkre annyit jelent, hogy jövőben nem károsítjuk a természetet. A gyerekeink azok, akik a szüleiktől megkapják a problémát, amit meg kell oldaniuk. Ismerve az okot, erre kell képessé tenni őket. Tehát ez a mai felnőtt társadalom egyik felelőssége és feladata.

Mindkét feladatra van módszer és eljárás, anyagi forrás is rendelkezésre áll, csak az alkalmazást kell megvalósítani, de azonnal.